Gåsabladet


Gåsabladet nr 11 – 2018 – årgång 24

Lunds dansklubb Gåsastegets klubbtidning Gåsabladet kommer ut flera gånger per år

 

”Alla som dansar har val att göra, om den jag dansar fox med väljer att sjunga för mig så väljer jag att dansa på ett avstånd som gör att jag hör bandet istället för min danspartner.”

    

TANGON är en argentinsk version av den gamla nordafrikanska och spanska dansen flamenco då en kvinna med kastanjetter och hårda klackar dansade solo inför publik. Den flamenco vi känner till i dag spred sig med de spanska kolonisatörerna till Sydamerika. I Buenos Aires utvecklades flamencon till pardansen tango. Den karaktäristiska dansstilen och dräkten har att göra med att tangon först dansades av gauchos (cowboyer) och prostituerade.

När den smutsiga gauchon med ridstövlar och öppen skjorta bjöd upp de lättfotade damerna med långa volangkjolar till dans, vände kvinnorna bort ansiktet från hans illaluktande armhålor och satte handen på hans höfter i närheten av pengarna. I de fullpackade barerna och bordellerna ledde gauchon sin partner in och ut mellan borden med ett fast grepp.

 

Tango ingår i Tiodans, som ibland kallas tävlingsdans och är den vanligaste svenska benämningen på den danstradition som ibland i den engelskspråkiga världen kallas för ballroom dancing. Tiodansen delas in i standarddans (modern vals, wienervals, quickstep, tango och slowfox) och latinamerikansk dans (cha-cha-cha, rumba, samba, jive och pasodoble).